1.9 TDI - czy rzeczywiście taki głośny?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uczeszsie
    Classic
    • 2011
    • 12

misiek^wro, powodzenia
    Rozważ za i przeciw hebelkom od RSa, porównaj ceny może nie będzie aż takiej różnicy - może chłopcy z ECUproject coś pomogą

Aby dach ładnie wyglądał na czarno musisz tą swoją s*kę ładnie obniżyć, bo w ogóle nie będzie widać modyfikacji dachu - jeśli chodzi o malowanie dachu to wiem gdzie z tym podjechać - odebrałem swoją b*tch wczoraj koło 17 i ta czarna ramka grilla robi robotę - robota profi
  • mati76
    Drive
    • 2010
    • 51

Tak sobie czytam przeróżne artykuły na temat OII z silnikiem 1.9 TDI (105 km) lub też rozmawiam z ludźmi, którzy wprawdzie nie mają Octavii ale swoje wiedzą i zaczyna wkurzać mnie ciągłe wysłuchiwanie jaki to głośny jest ten silnik i jak to Octavia z tym silnikiem chodzi jak traktor. Nie wiem jakie są wasze odczucia ale o ile na zewnątrz rzeczywiście silnik pracuje dość głośno to w środku, co chyba bardziej istotne, auto jest dobrze wyciszone. Moje odczucia są takie, że silnik jest dość wyraźnie słyszalny podczas dość ostrego przyspieszania na 2 i 3 biegu (jak chyba każde auto), przy czym samo brzmienie silnika jest moim zdaniem raczej przyjemne. Za to na 4 i 5 biegu praktycznie do prędkości 140 km/h jest dość cicho, nie muszę podgłaśniać radia a bardziej słyszalny od silnika jest szum opon i wiatru. Co więcej, w porównaniu z innymi dieslami z CR jakimi miałem okazję się przejechać:
    - focus mk1 1.8 TDCI 100 KM
    - focus mk2 1.6 TDCI 90 KM
    - honda civic VII 1.7 CDTI 100 KM (silnik od ISUZU) rocznik 2002
    - toyota corolla IX 2.0 D4d (115 KM)
    - mazda 323 F 2.0 DITD 101 KM
    octavia podczas jazdy wydaje się całkiem cicha.
    Owszem, na pewno są cichsze diesle (np Hyundai i30 1.6 CRDI 115 KM ale moim zdaniem dość niesprawiedliwe i nieprawdziwe jest pisanie o Octavii z 1.9 TDI jako o traktorze bo w porównaniu z często bardziej zachwalaną pod tym względem konkurencją wypada nie gorzej.
    Jakie są wasze opinie na ten temat bo może tyko ja jestem tak bezkrytyczny wobec swojego auta

Komentarz

• maxpaynemm
      RS
      • 2008
      • 1764
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Powiem szczerze że jak pierwszy raz podszedłem do mojego pracujacego TDI to bylem w szoku że tak głosno działa, ale teraz uważam że silnik chodzi przyjemnie i nie przeszkadza mi to wogóle. Dodam że 2.0 w Mondeo mojego szwagra chodzi podobnie.
      Jedyne czego mi brakuje przy tym silniku to 6-go biegu przy 140km/h aż sie prosi żeby wcisnąć "szóstkę" :wink:
      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

Najczęściej na hałas narzekają ci co ci zazdroszczą, że możesz pojechać sobie z kłodzka nad morze i z powrotem i na jednym baku i jeszcze na wybrzeżu pośmigasz 100km.
        Sam am golfa V z tym silnikiem i tu się potwierdza to co piszesz wyżej, bardziej słychać wiatr i opony niż silnik, przy większych prędkościach. Jak słucha się radio w aucio i tu zaznaczam normalnie a nie tak żeby całe otoczenie słyszała "umca umca" to praktycznie silnika nie słychać. Przy ostrym przyciskaniu gazu jak wyprzedzasz to rzeczywiście terkocze aż miło, ale czy to wada?

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla mnie jest bomba. Rzeczywiście na 2 i 3 biegu jest głośno ale to normalne, jechałem teraz nowym scenikiem 1.5 dci i muszę powiedzieć że nie jestem zachwycony jeśli chodzi o silnik, chodzi może delikatniej, ale czy ciszej? :|
          Co do traktora to jeździ taki jeden u mnie na ulicy, ale nie jest to żadna Skoda czy coś z vag, tylko 190 konna Lancia Delta, normalnie jak ursus od dziadka

Komentarz

• mati76
            Drive
            • 2010
            • 51

Moim zdaniem przy dużych prędkościach jest znacznie przyjemniej niż w niektórych autach benzynowych, szczególnie tych słabszych. Porównując np z Corolla 1.4 czy Astrą 1.6 i powyżej 130 km/h silnik zaczyna przypominać głośną kosiarkę do trawy

A ma ktoś porównanie który z silników jest głośniejszy: 1.9 TDI czy 2.0 TDI 140 KM? bo słyszałem różne opinie.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez mati76
              A ma ktoś porównanie który z silników jest głośniejszy: 1.9 TDI czy 2.0 TDI 140 KM? bo słyszałem różne opinie.
              ja mam, BKD wydaje się cichszy ale dźwięk bardziej nieprzyjemny IMO.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez abstinent
                tylko 190 konna Lancia Delta, normalnie jak ursus od dziadka
                ale te JTD wszystkie tak głośno chodzą. Mój ojciec miał Stilo 1.9 JTD to w porównaniu do mojego byłego TDI to faktycznie to był traktor
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• chopin
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 212

Panowie, bez jaj. Common rail ma zdecydowanie większą kulturę pracy. Jeździłem 1,5 dCi , 2,0 TDI CR i zdecydowanie widzę różnicę, nie tylko w dźwięku ale także w wibracjach. Co nie oznacza, że nie można się przyzwyczaić i polubić swojego szkodnika. Ja polubiłem, tym bardziej że na 4 i 5 biegu komfort akustyczny uwazam za wystarczajacy. :lol:

Komentarz

• mati76
                    Drive
                    • 2010
                    • 51

Na pewno jeśli chodzi o sam silnik, jego odgłos to te wykonane w technologi CR wygrywają. Ale co z tego skoro montuje się te silniki w samochodach, które są słabo wyciszone (a listę takich przytoczyłem na początku wątku). Poza tym z moich doświadczeń to silniki CR na pewno są cichsze na postoju ale podczas jazdy już niekoniecznie. Wydają z siebie inny dźwięk niż TDI na pompowtyskiwaczach ale czy jest on cichszy... No i w kwestii wibracji - u mnie nic nie drga, jedynie po włączeniu klimy coś tam czasami czuć. Za to w 1.8 TDCI Forda to pięknie buda chodziła - wystarczyło na jałowym dać mu tak z 1600 obrotów. Aż myślałem, że to jakaś usterka. Potem dowiedziałem się, że te silniki tak mają, im starszy tym bardziej. No i niby to jest CR, jak się poczyta testy samochodów z tym silnikiem to wszyscy chwalą, że cichy, wysoka kultura pracy itp

Komentarz

• chopin
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 212

Zamieszczone przez mati76
                      silniki CR na pewno są cichsze na postoju ale podczas jazdy już niekoniecznie.
                      No jeśli już to na biegu jałowym :wink: Na postoju nie ma żadnej różnicy :szeroki_usmiech . Oczywiście w czasie jazdy, przy wzroście prędkości wzrasta również poziom hałasów nie pochodzących od silnika, czyli od opon, opływu powietrza itp. i na tym tle dzwięki spod maski tracą dominującą rolę. Na pewno kłania się tutaj poziom wygłuszenia kabiny pasażerskiej.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                        czego mi brakuje przy tym silniku to 6-go biegu
                        o właśnie 6 brak i było by miodzio :P a tak wogóle szwagier ma w diesla w stilo i traktor jak jasny gwint w porównaniu z octavką aż ździwony byłem a jeśli chodzi o traktor to był to 1,9 diesel w Felicji :szeroki_usmiech miałęm i był zajefajny nawet mi odgłos nie przeszkadzał. Obecnie mam O1 z 1,9 tdi (36 tys przebiegu) i O2 z 1,9 tdi (1,5 tys przebiegu) - nie trzysta 360 tys tylko 36 tys i 1500km :wink: i tak w O1 wygłuszenie zdecydowanie słabsze ale miło i przyjemnie się jeździ choć powyżej 150 fakt mogło by być ciszej i brak 6 biegu ; w O2 cichutko i przytulnie silnik miło pracuje prawie nie słyszalnie no i tak jak maxpaynemm pisał 6 zdecydowanie brak :cry: miałem wcześniej mazdę 323F w 2,0dieslu i modeo III Ghia z 2,0 i najbardziej jestem zadowolony z 1,9 tdi (mondeo jednak miało chyba głośniejszy ten silnik mimo dobrego wygłuszenia, mazda naprawdę fajny motorek ale czegoś mi w nim brakowało :roll: ).
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• maxpaynemm
                          RS
                          • 2008
                          • 1764
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak leciałem ostatnio 160km/h naszą A1 to juz nawet miałem ręke na lewarku i chcialem wpinać szóstkę ale nagle cos mie oswieciło że przecież nie ma.. :P nawet żonka się zapytała co ja robię?? :wink:
                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tombor
                            Classic
                            • 2010
                            • 13

Ja się przesiadłem z Fabi 1.4 benzyna na OC2 1.9 TDI i dla mnie jest słyszalna duża różnica jeżeli chodzi o hałas. Czasami się zastanawiam czy na pewno ma aż tak głośno chodzić :lol: Poza tym 6 bieg na trasie to rewelacja.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                              Jak leciałem ostatnio 160km/h naszą A1 to juz nawet miałem ręke na lewarku i chcialem wpinać szóstkę
                              :jaja
                              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

Co do tych 2.0 tdi, to nowe cry są cichsze wiadomo, ale pompowtrysk 2.0 pracuje tak samo jak 1.9 pompowtrysk, ja tam różnicy nie słyszę.
                                Ja mam tez pompki w swoim, i nie przesadzajmy, wiadomo, że to nie benzyna, ale w srodku jest dość dobrze wyciszony, na zewnątrz trochę warczy..taki urok diesla
                                Szóstego biegu mi też brakuje na autobahnie....w mojej poprzedniej octavii był i różnica w obrotach przy tym samym speedzie była koło 250 rpm, więc i spalanie ciut mniejsze.Hałas w środku za to większy , bo to była OI, SI jest lepiej wyciszony.

Komentarz

• sawic
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 107

1.9 BXE jest masakrycznie głośny i chodzi jak traktor. Nie rozumiem tych co piszą, że to przyjemny dźwięk. No ale o gustach się nie dyskutuje ...
                                  Mam OII bez liftu. Może po lifcie jakoś to wyciszyli, ale raczej wątpię.

Porównuję do 1.9 ASV jakie miałem w Toledo II. Tam było lepiej.
                                  I porównuję też do 2.0 TDI CR 110KM w Yeti. No tu to prawie silnika nie słychać. Normalnie jest miodzio. Oczywiście w przyrównaniu do jakiegokolwiek innego diesla w samochodach grupy VW.

Octavia to po prostu budżetowy samochód. Te 1.9 BXE montowali też w Superb-ach. Sądzę, że tam jego głośność tak nie doskwiera.

Pzdr

Komentarz

• Bartolomeo
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 267

W O1 2003r. jak dla mnie jest za głośno w kabinie 130km/h, i zaczyna się robić nieprzyjemnie, porównuję tu do Passata B5 1998r. Oczywiście są to samochody innej klasy i bez wątpienia różnią się sposobem wygłuszenia, ale w obu samochodach są silniki 1.9TDI, w Pasku 90KM, a w Octavi 110 bądź 130KM (nie jestem pewien, że ma wirusa). I tak w Passacie do 150-160km/h rozmawiać można bez podnoszenia głosu, tak w Octavi trzeba zmienić tonację. Ale i tak wolę Octavię, za to że jest sztywniejsza, za twardniejący układ kierowniczy przy większych prędkościach, lepiej się zbiera i nie jest kombi.

Usługi tokarskie, frezarskie
                                    Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• mati76
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 51

Zamieszczone przez sawic
                                      Octavia to po prostu budżetowy samochód.Pzdr
                                      Bo ja wiem czy taki budżetowy, w wersji elegance z tym silnikiem kosztuje ponad 80 tyś... Za te pieniądze jest całkiem spory wybór, jednak jak dla mnie octavia jest najlepszym samochodem (przede wszystkim funkcjonalnie i jakościowo ale i stylistycznie jest ok) Nie uważam by w swojej klasie (compact) z tym silnikiem była makabrycznie głośna

Komentarz

• baca10
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6225

mati76, Ostatnio mialam okazje porownac moje A3 1.9 z O II i dla mnie A3 chodzi jak traktor, w O II jest o wiele ciszej

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sawic
                                          1.9 BXE jest masakrycznie głośny i chodzi jak traktor
                                          :haha:

Komentarz

• trucho
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 178

A ja mam porównanie tego samego silnika (BXE) w dwóch samochodach.

Siostra ma służbowego Golfa mk5, a ojciec Passata i ten drugi jest o niebo lepiej wyciszony. Pewnie podobnie jest w O2 i S2.

Komentarz

• orzel720
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 2267
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez trucho
                                              A ja mam porównanie tego samego silnika (BXE) w dwóch samochodach.

Siostra ma służbowego Golfa mk5, a ojciec Passata i ten drugi jest o niebo lepiej wyciszony. Pewnie podobnie jest w O2 i S2.
                                              Jak dla mnie to warkot jest zdecydowanie słyszalny ale to przyjemny warkot szczególnie podczas wyprzedzania

Komentarz

• sawic
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 107

Polecam jeszcze do poczytania opinie o Seacie Leonie II z BXE.
                                                Chyba nie zdarza się opinia w której by nie narzekano na głośność silnika.
                                                Seat Leon i Skoda Octavia to ta sama klasa więc i opinie są miarodajne w przypadku OII.

Na pocieszenie dodam, że jak na tylko 105KM to pozytywnie zaskakuje dynamiką.

Jeżeli jednak dużą uwagę przykładasz do ciszy w samochodzie to stanowczo odradzam "traktor" BXE.

Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

dajcie sobie na luz
                                                  zwykłe TDI są głośnie i tyle, można się do tego przyzwyczaić, można polubić, co nie zmienia faktu, że SĄ GŁOŚNE

dla kogoś kto na co dzień jeździ benzyną jest to podejrzewam masakra
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...